La data de  12.11.2015, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti  au efectuat  un număr de 43 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale/ puncte de lucru de pe raza  municipiilor Bucureşti şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea  infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privată şi uz de fals.

Imagini – versiunea pentru download

Imagini – versiunea pentru download – 2

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2008-2015, un cetăţean român şi un cetăţean francez  au iniţiat şi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și pe care l-au sprijinit și alte persoane, specializat în fraudarea bugetului de stat, prin omisiunea înregistrării și evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale desfășurate și a încasarilor realizate printr-un număr de 12 societăți comerciale pe care le controlau direct sau prin interpusi.

În acest scop, liderii grupului au procurat un program informatic de contabilitate, care se instalează pe casele de marcat, de la o societate comercială din Constanţa, pe care l-a remis angajatilor săi pentru a fi utilizat şi care realiza o dubla evidență, una reală pentru vanzările realizate efectiv și una fictivă pentru vânzările reduse în mod intenționat și fiscalizate, pe baza datelor privind vânzările nereale, diminuate.

Respectivul  program de contabilitate consta în existenţa a două registre de evidenţă contabilă de acelaşi tip, referitoare la aceleaşi bunuri şi valori.Un registru reflecta realitatea economică şi financiară a contribuabilului, la care accesul era restricţionat şi un alt registru, falsificat, în care erau înregistrate date şi operaţiuni ce reflectau venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate şi banii încasaţi.

S-a constatat că programul era accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăţilor care permitea accesul în memoria fiscală a casei de marcat şi efectuarea unor operaţiuni de împărţire a produselor proprii, neîmbuteliate (produse zaharoase şi de patiserie obţinute la unul dintre punctele de lucru din Bucureşti) şi care, cumulate, au înregistrat o pondere mai mare în venituri nefiscalizate.

De asemenea, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că începând cu anul  2008 societatea comercială din Constanța a pus la dispoziţie programul informatic unui număr de alţi trei suspecţi, administratori ai unor  societăţi comerciale cu profil alimentaţie publică şi divertisment.

La solicitarea suspecţilor, contabilii societații au întocmit în fals evidența contabilă prin atestarea vânzărilor nereale realizandu-se un prejudiciu important  bugetului de stat.

În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 15 suspecţi.

La sediul  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti  au fost aduse, în vederea audierii un număr de 112  persoane.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Informații și Protecție Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigazii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepes” a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here