Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Bucureşti şi Ploieşti, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au descins ieri, în camera de hotel a doi bărbaţi bănuiţi de acces ilegal la un sistem informatic, furt calificat şi distrugere.

Din cercetări a reieşit că, în luna iulie 2016, în municipiile Bucureşti şi Ploieşti, o grupare infracţională, specializată în atacuri asupra ATM-urilor, ar fi retras în numerar, de la două agenții bancare, prin diferite dispozitive, fără a fi necesară prezența unei cărți de credit sau o unei alte autorizări prealabile.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în noaptea de 02.07.2016, inculpaţii Artem Kuznetsov şi Artur Shcherbina au pătruns în incinta zonei de 24h banking a unei unităţi bancar de pe raza sectorului 2, Bucureşti, unde, în timp ce inculpatul Kuznetsov Artem asigura paza, inculpatul Shcherbina Artur a decupat un segment din partea frontală a ATM-ului, s-a conectat ilegal la sistemul informatic şi a generat comenzi care au determinat eliberarea sumei de 10 995 RON din dispenserul bancomatului.

De asemenea, s-a reţinut că în aceeaşi noapte, inculpaţii au procedat similar la o altă unitate bancară situată pe raza sectorului 6, Bucureşti, determinând eliberarea sumei de 236 800 RON din dispenserul bancomatului.

În fapt, atacul face parte din categoria de atacuri „Jackpotting”, fiind de tipul „Black Box”, în care autorii decupează o porţiune din masca ATM-ului pentru a avea acces la infrastructura acestuia. Dispenserul de bancnote este deconectat de la sistemul bancomatului şi un dispozitiv extern deţinut de către autori („Black Box”) este conectat la dispenser. Dispozitivul lansează comenzi către dispenser, având ca rezultat eliberarea neautorizată a banilor din ATM.

Astfel, membrii grupării ar fi întrerupt legătura între sistemul informatic şi dispenserul ATM-ului şi ar fi creat o nouă conexiune între dispenser şi un alt sistem informatic manipulat de către aceştia, reuşind, prin extrageri succesive, să retragă sumele existente în ATM.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Bucureşti şi Ploieşti au reuşit identificarea a doi cetăţeni de origine rusă, implicaţi în activitatea infracţională de . La data de 25 iulie a.c., a fost efectuată o percheziţie într-o cameră de hotel închiriată de aceştia, în municipiul Ploieşti şi au fost puse în executare două mandate de aducere.

În urma percheziţiei, s-a reuşit identificarea şi ridicarea, în vederea cercetărilor, a  dispozitivelor folosite în activitatea infracţională.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala au fost conduşi la audiere cei doi, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, furt calificat comis pe timpul nopţii şi prin efracţie şi distrugere.

Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi prezentaţi Tribunalului Bucureşti în vederea arestării preventive, propunere încuviinţată de instanţă.

Prejudiciul estimat în urma celor două atacuri este de peste 50.000 de euro.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R., Europol şi UCAI. La activităţi au participat şi luptători de acţiuni speciale din Ploieşti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here